El pou de glaç

El pou de glaç

El pou de glaç -situat a prop del pas de la barca i al costat del pas estratègic de la Roca del Droc- és una construcció semisubterrània de grans dimensions, de forma cilíndrica i coberta de cúpula semiesfèrica, amb una estructura externa octogonal que protegia la cúpula.

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

D'aquesta estructura se'n conserven 6 parets: cadascun dels costats de l'octàgon mesura 3,40 de llarg i l'amplada dels murs és de 80 cm. Les mesures totals del pou són 11 metres de diàmetre a la base circular i 8 metres a l'estructura externa octogonal. L'interior del pou es troba en perfecte estat de conservació, fa més de 10 metres des de la base fins a la cúpula i 9,3 metres de diàmetre. Els murs que conformen les parets són de més d'1 metre d'amplada. A la part superior del cilindre hi ha dues obertures per on en el seu dia es deuria entrar el gel. Les marques de petits forats a distància regular als murs de les parets suggereixen els punts d'ancoratge d'alguna estructura de fusta utilitzada per a l'accés des homes que treballaven dins el pou.
A mitja altura, a 1,5 metres de la cúpula, s'hi va practicar una porta, de factura evidentment posterior a la construcció del pou, i que deuria permetre un accés ràpid al seu interior.

Història
El Senyor de Corbera era arrendatari del Priorat de Sant Ponç i cobrava els censos i delmes del monestir, així com del pas de barca, del molí de farina i del pou de glaç. Igualment eren propietat del baró l'hostal de pelegrins, la carnisseria i el forn de pa, que tenia llogats. Era obligació de l'hostaler vendre, entre altres productes, i especialment durant les festes de la patrona el 22 de juliol, gel o neu, per a la conserva dels aliments i per ús dels habitants i dels forasters que venien de lluny per a venerar la santa. a menció específica al gel, com a producte entre d'altres que havia de proporcionar, posen de manifest l'existència d'un pou als voltants i l'accessibilitat de l'hostaler per a l'adquisició del gel. No és d'estranyar que el Senyor de Corbera disposés d'un pou de glaç, perquè el gel es considerava un producte de primera necessitat; a més, tenia el títol de Baró i era un dels homes més poderosos de la zona.
Actualment el pou està en terrenys propietat de la marquesa de Pallejà.


 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat