La Creu Nova

La Creu Nova

Documentada des del 1617 , constitueix un dels millors exemples de creu votiva de Catalunya. Obra segurament del segle XVI, és possible que originalment estigués protegida per una edícula de pedra d'arcs apuntats sostinguts per quatre columnes vuitavades, de les quals es conserven les bases. Malmesa el 1868, va ser restaurada poc després, el 1883.  Restaurada finalment al 2016.

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Bellament esculpida, la creu mostra per una cara el Crist crucificat i per l'altra la Verge amb el nen. Al capitell s'hi poden veure els quatre Evangelistes i la Sagrada Familia.

HISTÒRIA DEL MONUMENT

SITUACIÓ ACTUAL DEL MONUMENT

 

Degut a la degradació natural tant per el pas del temps com per les diverses viscisituts passades, tant la creu com el capitell que la sustenta, presentaven signes de destrucció que la hagueren fet irrecuperable, motiu per el qual s’ha localitzat un escultor que s`ha avingut a fer els dos el.lements en pedra natural i basantse en les peces originals. Als darrers dies de Desembre de 2015, es varen poder ubicar al seu lloc, les recostruccions del capitell i de la Creu, que desde aquell dia es pot contemplar amb tota la magnificencia de la obra acabada on fa mes de quatre centuries es va construir per dprimera vegada. A l’actualitat, la creu original, es pot veure a l’Esglesia de Sta. Maria

ACTIVITATS
Any rera any, la Associació promou una serie d’activitats populars , en les que es dona cabuda a tots aquells que hi vulguin asistir, tan socis com simpatitzants, tothom hi es convidat:

DIADA DE LA EXALTACIO DE LA SANTA CREU
Es cel.lebra el primer diumenge de maig, amb la participació de grups de música tradicional que animen l‘esmorçar popular, benedicció del terme i festa fins a mitgdia. Durant la festa, la font raja vi i refrescos per a qui en vulgui.

JORNADA DE MUSICA AL CARRER
Paella popular per a tots els asistents, i cantada d'antigues cançons, en remembrança dels berenars que es feien en els principis de la nostre Associació, mentre es desbroçava el espai del Monument, i es desenterraven les bases de la terra que , en aquella época, les cobrien.

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat